Tvaroh a jeho benefity.

Tvaroh je pro člověka kvalitní příjem bílkovin, který zasytí na několik hodin. Tvaroh se vyrábí z kravského mléka, které je bohaté na vápník. Jeho benefity jsou třeba, zlepšují pokožku, nehty a vlasy. Pomůže při hubnutí a má široké léčebné účinky.
Obsah vitamínu a minerálu a látek.
Bílkoviny | Sacharidy | Tuk | voda | Betakaroten | Kyselinu pantotenovou | kyselinu listovou | Železo | Vápník | Fosfor | hořčík | Draslík | Cholin | Fluorid | Sodík | Selen | Měď | Zinek | Omega-3 kyseliny | Omega-6 kyseliny | Vitamin A | Vitamin B | Vitamin E | Vitamin D |
Optimální denní příjem vápníku.
Skupina | Denní příjem vápníku v mg/den |
Děti 1- 5 let | 800 |
Děti 6- 10 let | 800 – 1 200 |
Dospívající 11- 24 let | 1200- 1500 |
Muži 25-65 let | 1000 |
Muži nad 65 let | 1200 -1500 |
Ženy 25-50 let | 1000 |
Ženy nad 50 let | 1200 -1500 |
Ženy těhotné a kojící | 1 200 – 1500 |
Léčivé účinky tvarohu.
- Je vhodný při redukční dietě, zasytí na několik hodin.
- Lze jej využít na masku na obličej, jelikož má hydratační a regenerační schopnosti.
- Tvaroh má vysoký obsah mléčných bílkovin, které přispívají k růstu svalové hmoty.
- Pomáhá při zánětech.
- Ulevuje od bolesti kloubů.
- Podporuje trávení a urychluje metabolismus.
- Zlepšuje pravidelnou stolici a čištění trávicího traktu.
- Regeneruje a pomáhá budovat svalstvo.
- Tvarohový zábal lze použít při angíně, vhodný je i na bolest kloubů, šlach a svalů.
- Funguje jako prevence před osteoporózou a snižuje kyselost vysoké pH v žaludku.
- Zlepšuje kvalitu pokožky, nehtů a vlasů a vyživuje kosti, klouby a zuby.
- Snižuje vysoký cholesterol v krvi a působí jako prevence před kardiovaskulárními chorobami.
Typy tvarohu.
Na našem trhu se vyrábí několik variant tvarohu, a to měkký/tvrdý tvaroh. Postup výroby, u měkkého tvarohu se mléko sráží kyselinou mléčnou + se použije syřidlo, tím docílíme měkkého tvarohu, a když vynecháme syřidlo, tak nám vznikne tvrdý tvaroh.
Tvaroh dělíme podle tučnosti mléka, a to na odtučněné 0,1% tuku, nízkotučné do 1% tuku, polotučné kolem 5% tuku a tučné je nad 5% tuku.
Zajímavosti o tvarohu.
Nejvíce zastoupení má v tvarohu z minerálních látek vápník, jeho množství je 250 mg na 100 g tvarohu. Vápník z tvarohu je dobře vstřebává díky tomu, že obsahuje mléčný cukr tedy laktózu, který se mění na kyselinu mléčnou, ta zvyšuje vstřebávání vápníku. Vstřebatelnost vápníku z mléka a mléčných výrobků je 20 až 40 %, záleží na množství přítomné laktózy, fosforu a vitaminu D.
Tvaroh díky množství látek dokáže hydratovat a regenerovat pokožku, můžete si tedy vyrobit levnou pleťovou masku.
Plnohodnotné bílkoviny.
Tvaroh jako takový obsahuje plnohodnotné bílkoviny, která obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, i ty, které si samo tělo nedokáže vytvořit. proto je nezbytné je přijímat potravou každý den. Nejvíce je v tvarohu zastoupeny bílkovina kasein. Samotný kasein je pro lidský organismus důležitý, jelikož pozitivně působí při ochraně jaterních buněk, ovlivňuje růst člověka a podporuje mozkovou činnost. Bílkoviny plní funkci v našem těle stavební – stavbu svalové hmoty, kůže, vlasů, hormonů, enzymů, podílí se na obranyschopnosti organismu.