Proč je důležité vyhýbat se syrovým jídlům večer při únavě?

Všichni víme, jaké to je chtít vzít snadnou cestu, když jsme unavení večer; je to tak lákavé se spokojit s něčím rychlým a snadným, jako je syrové jídlo, namísto investování času potřebného k přípravě něčeho správně vařeného a výživného. Bohužel to není nejlepší volba pro vaše dlouhodobé zdraví. V tomto blogu se podíváme na to, proč je moudré vyhýbat se syrové stravě večer, když jste unavení, a jaké alternativy existují.
Jídlo, které není vařené, není pro tělo vždy snadné strávit, a to platí zejména v případě, že se již cítíte pomalí a vyčerpaní. Existuje několik dobrých důvodů, proč si dávat pozor na jídlo, které dáváte do svého těla v těchto časech, kdy je již nedostatek energie, jak duševní, tak fyzické.
Za prvé, syrové pokrmy trvají déle. Pokud jste již unavení a cítíte se vyčerpaní, přidaná zátěž toho, co vaše tělo musí udělat, aby rozložilo syrové potraviny, vás může dále vyčerpávat – i když je to zdánlivě lehká svačina. Za druhé, syrová strava obecně obsahuje méně živin a více nestravitelných rostlinných buněčných stěn než vařené jídlo. Jinými slovy, jídlo, které dáte do svého těla, když jste ve stavu únavy, vám neposkytne výživu, kterou vaše tělo tak zoufale potřebuje, aby se obnovilo a oživilo.
Nejlepší jídlo, pokud jste unavení, je teplé, vařené jídlo s lehce stravitelnými ingrediencemi. Polévky, dušená masa, zrna a některé fazole jsou příklady jídel, které mohou poskytnout přidanou energii a životně důležité živiny bez další zátěže trávení syrových potravin. Tato jídla jsou ideální pro unavený večer, protože vyžadují minimální úsilí a stále nabízejí vašemu tělu výživu, kterou potřebuje – bez nepříjemných důsledků konzumace syrového jídla ve večerních hodinách.
Syrové potraviny pro zdraví a energii – vychutnejte si je i vařené
Jíst syrové potraviny, jako je ovoce, zelenina, ořechy a semena, může poskytnout tělu tolik potřebné živiny pro celkové zdraví. Mají vysoký obsah vlákniny, což může pomoci při trávení, a byly spojeny se sníženým rizikem některých druhů rakoviny. Surové potraviny také obsahují základní vitamíny a minerály, které mohou vašemu tělu poskytnout energii, kterou potřebuje, aby zůstalo zdravé.
Existují však určité okolnosti, kdy konzumace syrových potravin může být škodlivá. To může být zejména v případě, že vaše energetická hladina je nízká. Když jste unavení, vaše tělo potřebuje rychlou energii a syrové potraviny mohou trvat déle, než váš metabolismus zpracuje a poskytne vám energii, kterou potřebujete. Jíst je syrové může znamenat, že vám chybí energie dělat to, co musíte udělat, takže je prospěšné vařit jídlo místo.
Naštěstí si stále můžete vychutnat výhody syrových potravin tím, že je budete jíst vařené. Ve skutečnosti studie ukázaly, že vaření může zvýšit biologickou dostupnost některých živin. To znamená, že tělo je může absorbovat snadněji a rychleji. Kromě toho mohou být recepty na vaření, které vyžadují suroviny, také skvělým způsobem, jak zajistit, aby vaše rodina získala živiny, které potřebují, a zároveň zachovala zdravotní přínosy syrových potravin.
Účinky syrových potravin na únavu
Když jsme unavení, naše tělo není schopno zpracovat jídlo tak efektivně – což může mít více vedlejších účinků. K trávení syrových potravin je zapotřebí většího úsilí, což může mít na těle daň. Náš trávicí systém musí pracovat přesčas, aby rozložil jídlo – což znamená velké zatížení žaludku, střev a dalších orgánů. Výsledkem toho může být pocit pomalosti a únavy, nadýmání, nevolnost a další nepříjemné gastrointestinální vedlejší účinky.
Takže pokud potřebujete dát svému trávicímu systému přestávku a zjistíte, že toužíte po něčem zdravém a zároveň naplněném, je nejlepší vyhnout se syrové stravě večer. Místo toho se rozhodněte pro vařené jídlo. Vaření potravin pomáhá rozkládat některé složité molekuly, které jsou těžší strávitelné, což zajišťuje, že vaše tělo dostane veškerou dobrotu, ale bez napětí, které by to přineslo.
Před dalším jídlem se zastavte a přemýšlejte o tom, jak se cítíte. Pokud jste vyčerpaní, někdy je nejlepší volbou vyhnout se syrovým potravinám a místo toho se rozhodnout pro něco vařeného. Tímto způsobem může vaše tělo udržovat stabilní hladinu energie a zabránit jakýmkoli nepříjemným vedlejším účinkům.
Syrové jídlo je prospěšné a může poskytnout velkou nutriční podporu během dne, ale když jste unavení, může to být příliš náročné na vaše tělo, aby plně využilo jídlo. Takže, pokud se cítíte unavení, vezměte to s syrovým jídlem a rozhodněte se pro něco, co se vaří večer. Vaše energie a trávicí systém vám za to poděkuje.
Výhody konzumace vařených potravin
Hlavním přínosem konzumace vařeného jídla je, že je pro tělo mnohem jednodušší rozložit a absorbovat potřebné vitamíny a minerály. Když je jídlo vařené, rozkládá některé bílkoviny, sacharidy a tuky a usnadňuje tělu trávení. Výsledkem je, že základní živiny jsou snadno absorbovány a zpřístupněny tělu pro energii.
Vaření také zavádí teplo během procesu přípravy, což pomáhá rozkládat některé ochranné buněčné stěny v zelenině a dalších potravinách. To usnadňuje tělu rozkládat, absorbovat a využívat živiny z potravy. Kromě toho mají vařená jídla obecně mnohem delší trvanlivost, což vám umožňuje nakupovat a ukládat větší množství potravin, které máte po ruce, když je potřebujete.
Navíc vařená jídla jsou obvykle mnohem chutnější než syrová jídla. Zelenina, maso a polévky jsou vysoce ochucené a kombinované způsobem, který zvyšuje chuť ingrediencí. Díky tomu je příjemnější jíst a povzbuzuje vás k tomu, abyste jedli zdravá a výživná jídla.
Vařená jídla jsou také skvělým zdrojem energie. Procesy tepla a vaření vytvářejí ATP (adenosintrifosfát), což je forma energie, kterou naše tělo potřebuje, aby zůstalo aktivní. Jíst zdravou a vyváženou stravu vařených jídel zajistí, že vaše tělo má energii, kterou potřebuje, aby zůstali ve střehu a pod napětím.
Výhody konzumace vařených jídel jsou zřejmé a mohou mít pozitivní dopad na naše zdraví a pohodu. Nejenže vařená jídla poskytují základní vitamíny a minerály, ale jsou také snadněji stravitelné, chutnější a poskytují spolehlivý a přirozený zdroj energie, abyste zůstali ostražití a pod napětím.
Tipy pro zdravé stravování ve večerních hodinách
- Jezte menší porce
Když večerní chutě hit, je snadné jeskyně a jít přes palubu s tím, kolik jíte. Jíst v přebytku může vést k nadýmání a trávení, což není to, co chcete! Chcete-li zůstat na trati, mít menší porce svých oblíbených jídel. To vám pomůže nasytit hlad, aniž byste to přeháněli. - Vyberte si vařené potraviny namísto syrových
Pokud máte rádi syrovou stravu, ale chcete se vyhnout kaloriím navíc, můžete si i bez nich vychutnat chutná jídla! Místo toho si vyberte vařená jídla, jako je grilovaný losos, hranolky nebo pečená zelenina. Tyto pokrmy vám stále poskytnou minerály a vitamíny, které potřebujete, aniž byste to přeháněli. - Vyhněte se sladkému občerstvení
Když chuť k jídlu udeří, je nejjednodušší dosáhnout na sladké sladkosti nebo potraviny. Bohužel, tyto občerstvení jsou plné prázdných kalorií a mohou odhodit své zdravotní cíle. Snažte se vyhnout sladkým občerstvením, jako jsou koláče, sušenky nebo cukroví, a rozhodněte se pro zdravější, jako jsou pečená jablka, ořechy nebo přírodní ovocné jogurty. - Pijte hodně vody
Je důležité, aby zůstali hydratované po celý den, ale to je zvláště důležité ve večerních hodinách. Pití velkého množství vody vám může pomoci naplnit, než se dostanete na občerstvení. To může také pomoci zabránit dehydrataci bolesti hlavy a dalších menších onemocnění.