Jak vyrobit nejlepší džemy a kompoty bez cukru

Výroba džemů a kompotů bez cukru je možná s trochou know-how. Výběrem správného ovoce, jeho správnou přípravou a použitím náhražky cukru můžete vyrobit lahodné džemy a kompoty, které neobsahují rafinovaný cukr. Zavařování vlastního džemu je navíc skvělý způsob, jak si ho užívat po celý rok!

Výběr správného ovoce.

Výběr zralého ovoce.

Prvním krokem k výrobě skvělého džemu nebo kompotu je začít s vyzrálým ovocem. To znamená, že ovoce by mělo být měkké na dotek a bez skvrn a otlaků. Pokud používáte bobule, ujistěte se, že jsou plně zralé a mají sytou barvu. Pokud ovoce není zralé, nebude tak sladké a nebude mít stejnou chuť.

Rozhodování o sladkosti džemu.

Jakmile si vyberete ovoce, musíte se rozhodnout, jak sladký chcete mít džem nebo kompot. Pokud používáte náhražku cukru, bude to snazší kontrolovat, než když používáte cukr. Náhražky cukru lze přidávat v různých fázích vaření, takže můžete experimentovat s různými úrovněmi sladkosti.

Výběr správné náhražky cukru.

Na trhu je k dispozici mnoho náhražek cukru, takže je důležité vybrat si takovou, která bude dobře fungovat s vámi vybraným ovocem a požadovanou úrovní sladkosti. Některé náhražky cukru mohou změnit chuť vašeho džemu nebo kompotu, takže je důležité vybrat si takovou, která doplní chutě vámi vybraného ovoce.

Příprava ovoce.

Mytí a krájení ovoce.

Prvním krokem při výrobě jakéhokoli džemu nebo kompotu je omytí a nakrájení ovoce. To pomáhá odstranit veškeré nečistoty nebo zbytky z ovoce a usnadňuje rovnoměrné vaření. Ovoce nakrájejte na malé kousky, asi 1-2 palce velké.

Vaření ovoce.

Poté, co je ovoce nakrájeno, musí být před přidáním cukru nebo jiných přísad vařené. To pomáhá změkčit ovoce a usnadňuje pozdější drcení nebo pyré. Existuje několik různých způsobů, jak vařit ovoce:

  • Vaření: Hrnec s vodou přivedeme k varu a přidáme nakrájené ovoce. Vařte 3-5 minut nebo do změknutí. Slijte vodu a nechte ovoce vychladnout, než budete pokračovat.
  • Vaření v páře: Nakrájené ovoce vložte do napařovacího koše nad hrnec s vroucí vodou. Přikryjte a vařte v páře 5–7 minut nebo do změknutí. Odstraňte z tepla a nechte vychladnout, než budete pokračovat.
  • Pečení: Předehřejte troubu na 375 stupňů F (190 stupňů C). Nakrájené ovoce dejte na plech a pečte 10-15 minut, nebo do změknutí. Než budete pokračovat, vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

Jakmile je ovoce uvařené, může být rozmačkané nebo pyré podle potřeby. Pokud jsou nějaké velké kusy ovoce, jako jsou pecky nebo semena, je třeba je před pokračováním odstranit.

Výroba džemu.

Vaření ovoce.

Prvním krokem k výrobě džemu je vaření ovoce. To lze provést vařením, vařením v páře nebo pečením ovoce. Vaření je nejběžnější způsob, protože je rychlý a snadný. Chcete-li ovoce uvařit, jednoduše je vložte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Vaření v páře je další možností a často se používá pro jemné ovoce, jako jsou bobule. Chcete-li ovoce v páře, vložte je do parního koše nad vroucí vodou. Pečení je obvykle vyhrazeno pro ovoce s vysokým obsahem cukru, jako jsou fíky nebo meruňky. Chcete-li zapéct ovoce, položte ho na plech a pečte při nízké teplotě do změknutí.

Přidání náhražky cukru.

Jakmile je ovoce uvařené, lze podle chuti přidat cukr nebo jiné sladidlo. Cukr dodává džemu sladkost i tělo, takže je důležité použít správné množství. Pokud používáte náhražku cukru, nezapomeňte přidat další pektin, aby džem zahustil.

Sběr pěny.

Při vaření džemu se na směsi vytvoří pěna. Tato pěna by měla být odstraněna před zavařováním nebo skladováním džemu, protože může způsobit zkažení. Pro odstranění pěny ji jednoduše seberte lžící nebo špachtlí.

Konzervování džemu.

Sterilizace sklenic.

Důležité je sterilizovat sklenice, ve kterých budete džem skladovat. To lze provést tak, že je povaříte 10 minut ve vodě. Nezapomeňte také sterilizovat víčka a kroužky.

Plnění sklenic.

Jakmile jsou sklenice sterilizované, je čas je naplnit marmeládou. Ujistěte se, že je naplníte do ½ palce od horní části sklenice.

Utěsnění sklenic.

Po naplnění sklenic marmeládou je důležité je řádně utěsnit. To lze provést pomocí zavařovací nálevky a naběračky k přidání vroucí vody do sklenic, dokud nejsou plné. Ujistěte se, že v horní části nádoby ponechte ½ palce volného prostoru.

Výroba džemu bez cukru je možná a lze ji provést pomocí několika jednoduchých kroků. V první řadě je důležité vybrat si správné ovoce. Při rozhodování o náhradě cukru je třeba vybrat zralé ovoce a vzít v úvahu sladkost džemu. Dalším krokem je příprava ovoce umytím a nakrájením. Po uvaření ovoce lze přidat náhražku cukru a sbírat pěnu. Nakonec lze džem zavařit sterilizací sklenic, jejich plněním džemem a utěsněním. Dodržováním těchto kroků je možné připravit lahodné džemy bez cukru, které si vychutná každý.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 4000 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Také by se vám mohlo líbit