Jak si doma udělat klasické kysané zelí?

Kvašené zelí patří mezi oblíbené pochutiny nejen v našich zeměpisných šířkách, ale ve velkém množství si ho dopřávají i lidé v mnoha jiných státech. Vyjma toho, že je takto upravené zelí velice chutné, jedná se zároveň i o vitamínovou pumu.

Problém je, že většina kysaného zelí, které je k dostání v našich obchodech, neprošla tradičním procesem fermentace. To v podstatě znamená, že neobsahuje tolik vitamínů jako to domácí.

Není však kvůli tomu nutné smířit se s kvalitou druhého řádu. Vy si to zelí totiž můžete vyrobit i u sebe doma. Budete se možná divit, ale zvládnete to i v paneláku. Stačí mít jen vhodné vybavení a suroviny.

Suroviny:       Hlávka zelí, sůl, kmín, hořčičné semínko

Vybavení:      Krouhač/nůž, nádoba na zelí, závaží

Nejlepší je dělat kysané zelí na podzim, kdy jsou k tomuto účelu na trzích ty nejlepší odrůdy, ale pokud na něj dostanete chuť třeba na začátku března, klidně sáhněte po tom, co mají v obchodě. Neočekávejte však, že výsledný produkt bude tak skvělý.

Zelí je potřeba nejdříve naporcovat. K tomu je ideální speciální krouhač, ale pokud vám chybí ve výbavě, nevěšte hlavu. Je možné použít i obyčejný kuchyňský nůž. Připravte se ale na to, že pokud budete takto zpracovávat více hlávek, trochu se zapotíte. Zelí je nejlepší nakrájet na tenké nudličky.

Jakmile budete mít hotovo, vsypejte nakrájené zelí do větší nádoby, kde ho promíchejte se solí. Na 1 Kg zelí se doporučuje 20 g soli, ale klidně to můžete dát podle chuti. To samé platí o kmínu, respektive hořčičném semínku.

Výslednou směs pak pořádně promačkejte. Nebojte se přitvrdit. Je totiž potřeba, aby začala ze zelí téct šťáva. Té musí být dost na to, aby bylo zelí ponořené a nevyčnívalo ven. Jinak totiž může začít hnít.

Je nezbytné zelí zakrýt talířem, který pak ještě zatižte nějakým závažím. Stačí větší kámen z dvorku nebo zahrádky. Jen tak budete mít jistotu, že zelí nebude vyčuhovat ven a nezačne se kazit. Pamatujte však na to, že talíř i závaží byste předtím měli ještě vyvařit.

Nádobu nechte na teplém, ale tmavém místě a občas její obsah zkontrolujte. Když bude vše probíhat podle plánu, do tří až čtyř týdnů byste měli získat kysanou dobrotu, jejíž nutriční hodnota vysoko převyšuje běžné kysané zelí ze supermarketu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 600 Kč
Zobrazit formulář pro nákup