Jak se vyhnout běžným chybám při vaření vajec

Patříte k lidem, kteří milují vejce, ale nikdy se jim nedaří je správně připravit? Pokud ano, nejste sami. Vejce jsou zdravá a všestranná potravina, ale jejich vaření může být složité. V tomto článku se podělíme o některé z nejčastějších chyb, kterých se lidé při vaření vajec dopouštějí, a také o tom, jak se jim vyhnout. S těmito tipy si budete moci vychutnat lahodná vejce, která jsou uvařená přesně tak, jak je máte rádi!

Nejčastější chyby, kterých se lidé při vaření vajec dopouštějí.

Vejce nerozšleháme dostatečně důkladně.

Chybou číslo jedna, kterou lidé při vaření vajec dělají, je nedostatečně šlehaná vejce. Když vejce důkladně nevyšleháte, bílkoviny v bílcích a žloutcích nemají šanci se plně vzájemně ovlivňovat a vytvořit požadovanou krémovou texturu. Místo toho skončíte s pokrmem, který je vodnatější a méně chutný.

Abyste se této chybě vyhnuli, nezapomeňte vejce před přidáním do pánve alespoň minutu intenzivně šlehat. Můžete také použít elektrický mixér, pokud vám to vyhovuje.

Vaření vajec při příliš vysoké teplotě.

Další častou chybou je vaření vajec při příliš vysoké teplotě. Pokud vejce vaříte na příliš vysoké teplotě, bílky budou tuhé a gumové, zatímco žloutky začnou tuhnout a tvořit kolem nich zelenošedé kroužky. Nejen, že to ovlivní vzhled vašeho pokrmu, ale také změní chuť a strukturu nechutným způsobem.

Abyste tomu zabránili, vařte vejce na mírném nebo mírném ohni. Bude to trvat trochu déle, ale stojí to za to, abyste získali ta dokonale uvařená vejce.

Nepoužívejte čerstvá vejce.

Mnoho lidí věří, že používání starších nebo „zatuchlých“ vajec povede k lépe uvařeným pokrmům, protože obsahují méně vody než čerstvá. To však nemusí být nutně pravda – ve skutečnosti vám použití čerstvějších vajec ve většině případů poskytne lepší výsledky. Je to proto, že čerstvější vejce mají silnější membrány, které obsahují více molekul chuti. Jak vejce stárnou, tyto membrány se rozpadají a umožňují některým molekulám chuti uniknout, což vede k pokrmům se slabší příchutí.

Pokud se tedy chcete těmto častým chybám vyhnout, používejte čerstvá vejce do všech svých pokrmů!

Nedostatek tuku

Bez tuku mohou být pokrmy z vajec suché, drobivé a bez chuti. Je to proto, že tuky pomáhají emulgovat tekuté přísady, jako je voda a mléko, a vytvářejí hladkou texturu a bohatou chuť. Pokud se tedy chcete vyhnout další časté chybě při vaření vajec , nezapomeňte přidat dostatek tuku !

Dobrým pravidlem je použít asi 1 polévkovou lžíci (15 ml) tuku na každé 3 – 4 vejce. To může být ve formě másla, oleje, smetany nebo dokonce tuku ze slaniny! Před přidáním rozšlehaných vajec se ujistěte, že jakýkoli tuk, který použijete, je řádně zahřátý.

Jak se těmto chybám vyhnout.

Vejce důkladně rozklepneme

Když šleháte vejce, chcete do nich přidat vzduch, aby byla lehká a nadýchaná. Pokud je dostatečně nevyšleháte, budou vaše vejce hustá. Abyste tomu zabránili, nezapomeňte vejce šlehat, dokud se bílky a žloutky nespojí alespoň 2 minuty.

Vejce vařte na mírném ohni

Pokud vejce vaříte na příliš vysokou teplotu, začnou se na nich zvenčí tvořit krusty, než se uvaří vnitřek. To je důvod, proč je důležité vařit vejce na nízké teplotě, aby se stihla provařit, aniž by se vytvořila kůrka. Pokud používáte nepřilnavou pánev, můžete snížit teplotu na středně nízkou.

Používejte čerstvá vejce

Použití čerstvých vajec je klíčem k získání dokonalé textury vašich míchaných vajec. Když jsou vejce stará, bílky jsou tekutější a žloutky méně drží pohromadě, což bude mít za následek vodnatá míchaná vejce. Pokud je to možné, používejte čerstvá vejce, která nejsou starší než 3–5 dní.

Přidejte dostatek tuku

Přidání tuku do míchaných vajec je důležité, protože pomáhá vytvořit bohatou a krémovou texturu, kterou všichni milujeme. Bez tuku by byly vaše míchanice suché a bez chuti. Můžete použít máslo, olivový olej nebo dokonce smetanový sýr! Jen se ujistěte, že přidáte tolik, aby vaše míchanice vypadala pěkně a vlhce.

Vejce nepřevařujte

Pokud vejce vaříte příliš dlouho, stanou se gumovými a tuhými. Abyste se této chybě vyhnuli, nastavte časovač na 3–4 minuty, jakmile se voda přivede k varu, a poté, jakmile časovač zhasne, okamžitě hrnec sejměte z plotny. Nechte horkou vodu dovařit vejce sama, aniž byste je dále vařili.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 4000 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Také by se vám mohlo líbit