Jak pěstovat černé ředkvičky

Černé ředkvičky mají něco do sebe. Možná je to jejich tmavá, téměř černá slupka nebo peprná chuť, která je odlišuje od ostatních ředkviček. Ať už je to ale cokoli, jsou chutným a výživným doplňkem každého jídla. Černá ředkev patří mezi velmi oblíbené druhy zeleniny. Její chuť je výrazná a osvěžující. Navíc obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek, které jsou pro naše tělo důležité.

Jak pěstovat černou ředkev?

Listy ředkviček jsou také jedlé a docela chutné – jen se ujistěte, že je sklidíte dříve, než se kořeny příliš rozrostou! Listy černé ředkve mají mírně nahořklou chuť, ale mnoho lidí si přesto pochutnává na jejich jedinečném chuťovém profilu. Ředkvičky mají vysoký obsah vitamínů A a C a také minerálních látek, jako je draslík, vápník, hořčík a zinek – jsou tedy vynikajícím doplňkem každého salátu nebo smaženého pokrmu!

Nejjednodušší cesta je koupit si semena černé ředkve v zahradnických potravinách nebo specializovaných e-shopech a vysadit je do sklenice s hlubokým dnem, napustit studenou vodou (cca 10 °C) a umístit na světlé místě mimo slunečný paprsky. Po cca 3 týdnech by se mohly objevit první rostlinky, ze kterých se postupem času stanou samostatné rostliny. Pokud budete pěstování provádět ve venkovském prostoru, doporučujeme sadbu provléci drtičkami listnatého odpadu (popelnice), což dodatečně posiluje úrodu i kvalitu koštice černopurpurovky. Rostliny byste neměli hnojit ani mulčovat! Pravidelná zálivka není nutná – stačí ji dát pod květináčem nebo plastem přímo na půdě; jde o to, aby substrát nebyl přemokřený). Pokud máte problémy se suchým pískem nebo jílovitým substrátem v pěstební oblasti, doporučujeme zalévat jednou denně.

Jak zpracovat černou ředkev

Černá ředkev se obvykle sklízí dříve než při prvních mrazech. Plody se dají uskladnit na chladném místě v bedně s vlhkým pískem. Do beden je vkládejte neomyté, avšak zcela suché. Syrová černá ředkev je vhodná k přípravě pomazánek a salátů. Může být velmi flexibilní, pokud jde o její použití v teplé kuchyni. Z černé ředkve se připravuje kvalitní polévka, může se péct, grilovat, zapékat a zapékat. Černou ředkev lze také zmrazit. Protože však obsahuje velké množství vody, může to při zmrazování způsobit potíže. Proto je nezbytné ředkvičky nejprve blanšírovat.

Blanšírování černé ředkve

Syrové a omyté ředkvičky nakrájejte na drobné kousky.

Poté je nasypeme do mísy a zalijeme vařící vodou, ve které je necháme 2-3 minuty, a pak zeleninu zchladíme pod proudem tekoucí studené vody nebo ve verynské ledové lázni.

Nakrájené ředkvičky scedíme a necháme okapat. Po úplném vychladnutí je zmrazte v sáčku nebo vhodné nádobě. Další možností je sterilace. ředkvičky můžete uchovávat samostatně, ale navíc se dobře kombinují s alternativní zeleninou – například s mrkví, zelím nebo cibulí. Vyzkoušejte například následující návod na sterilované ředkvičky, které jsou schopné být užitečné zejména v zimě jako prevence a léčba chřipky, kašle a nachlazení.

Strerilizace

Do hrnce nalijte vodu, ocet, třtinový cukr, 2 lžičky soli a koření. Vše přiveďte k varu a poté hrnec odstavte ze sporáku. Oloupejte, omyjte a nahrubo nastrouhejte ředkvičky. V míse posypte nastrouhané ředkvičky 1 lžičkou soli a nechte je chvíli odpočívat. Přebytečnou tekutinu slijte. Oloupaný česnek nakrájejte na plátky nebo malé kousky. Naplňte sterilované sklenice nastrouhanými ředkvičkami a sem tam nahrajte plátek česneku (nebo třeba chilli papričky či bylinky). Nakonec zeleninu zalijte ještě teplým nálevem, sklenice dobře uzavřete a poté ředkvičky udržujte přibližně 25 minut při 90 °C. Nechte je vychladnout dnem vzhůru.

Jak s černou ředkví naložit

Černá ředkev mate svým vzhledem. Když ji vytáhnete z půdy, je černá, ale jakmile sloupnete slupku, objeví se čistě bílá dužina. Pálí! Ale příjemné. Ředkvičky můžete jíst jen tak, nakrájené na úzké proužky nebo kolečka.Velmi dobrá je nastrouhaná na chlebu s máslem nebo s lučinou. Pokud trpíte nachlazením, udělejte do ředkvičky důlek, naplňte ho medem a nechte ho přes noc odpočívat na chladném místě. Ráno med odloupněte, odkrojte kousek dužiny a pak ji znovu naplňte. Při přípravě čerstvé šťávy můžete černou ředkev přidat i k jiné zelenině. Hodí se také do různých zeleninových salátů nebo pomazánek, které mají mít ostřejší říz.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 2000 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Také by se vám mohlo líbit