Čajů je hodně! Jaké druhy existují?

Slovo čaj je u nás zažité pro všechny nápoje připravené louhováním částí rostlin v teplé vodě: černý či zelený zelený čaj, dále ovocný, heřmánkový, lípový apod. Většina Čechů si pod slovem čaj představí krabičku plnou sáčků. Ne tak čajoví labužníci. Ti vědí, že v užším smyslu se čajem míní pouze nápoj připravený z listů čajovníku.  

Zelený a černý čaj pocházejí ze stejné rostliny

Věděli jste to? Mezi neznalými koluje mylná domněnka, že zelený čaj pochází z jiného druhu čajovníku než čaj černý. Pravda, existují sice tři typy čajovníku, ale ze všech tří můžete vyrobit jak čaj zelený, tak čaj černý. Rozdíl totiž spočívá ve způsobu, jakým je rostlina zpracována.

Čajovníkům se daří v Asii

Jak už padlo, známe tři odrůdy čajovníku: čínský, assámský a indonéský. Čajovník se pěstuje na plantážích. Největšími výrobci je Čína, Indie a Japonsko, pozadu ale nezůstává ani Korea, Vietnam, Thajsko nebo třeba Gruzie. Ačkoliv se čajovník upravuje do podoby keře, ve skutečnosti je to strom. Listy čajovníku obsahují kofein.Vyskytuje se zde v jiné formě, než je tomu v kávovníku, proto si lidstvo dlouhou dobu myslelo, že se jedná o jinou látku. Pojmenovali ji tehdy tein – a toto označení se drží dodnes. 

Rozličné druhy čajů 

Zelené a černé čaje jsou nejznámější, vedle nich ovšem existují také čaje tmavé, bílé, žluté a oolongy. Rozhodně se nedá tvrdit, že jsou např. všechny zelené čaje stejné. V Číně čaj zpracovávají jinak než v Japonsku či Vietnamu. Pravý gurmán najde rozdíly mezi jakýmikoliv čaji, i když třeba pocházejí ze stejného stromu. Čaje jsou jedinečné, protože si výrobci zachovávají své tajné postupy. 

Jak se čaje vyrábějí 

Přes zmiňované individuální postupy má výroba čaje mnoho společných kroků. Pro každý typ čaje jsou specifické jiné metody.

Zelený čaj

Lístky se po sklizni nechají zavadnout. Poté se zahřejí a vysoušejí. Někdy se také např. rolují, toto zpracovávání má velký vliv na výsledné aroma. Dále jsou vlastnosti čaje ovlivňovány způsobem sušení. 

Černý čaj 

Výroba černého čaje je odlišná tím,  že před sušením dochází k fermentaci. Fermentace je složitá biochemická reakce. Dochází během ní k oxidaci polyfenolů. Konkrétní postupy se různí výrobce od výrobce.

Oolong

Oolongy jsou zvláštní čaje tvořící jakýsi přechod mezi zelenými a černými. Dochází u nich k fermentaci, ale pouze k částečné. Míra fermentace ovlivňuje barvu a chuť: lehce fermentované oolongy připomínají zelené čaje, fermentovanější mají výraznou chuť a barvou připomínají čaj černý.

Žluté a bílé čaje 

Tyto čaje jsou poměrně vzácné. U obou druhů se listy nechávají lehce zavadnout, poté se velmi krátce fermentují. Po fermentaci následuje sušení. U žlutých čajů probíhá mnohem pomaleji než u bílých. 

Tmavé čaje (pu erh)

Na závěr ta největší čajová lahůdka. Čaje pu erh mají specifickou zemitou vůni a chuť. Bývají hodně tmavé. Po klasickém zpracování jsou za přítomnosti bakterií dodatečně fermentovány. Díky ním má čaj výborné účinky na zažívání a celkově prospívá našemu zdraví. 

Autor textu: Karolína Klosová – fan page: http://facebook.com/kaja.pise